Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ
Καρκίνος του πνεύμονα είναι ο καρκίνος της τραχείας,των βρόγχων ή του στρώματος των  πνευμόνων.Ο καρκίνος των βρόγχων είναι η πιο συχνή μορφή.


Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η συχνότερη νεοπλασία και μία από τις κυριότητες αιτίες θανάτου.Στην Ελλάδα,κάθε έτος διαγιγνώσκονται περισσότερες από 6.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα,ενώ λιγότερο από 10% αυτών των ασθενών αναμένεται να επιβιώσει περισσότερο από μία πενταετία.Αξίζει να αναφέρουμε ότι τις τελευταίες δεκαετίες η συχνότητα του καρκίνου του πνεύμονα έχει αυξηθεί,κυρίως στις γυναίκες.Ο καρκίνος του πνεύμονα ευθύνεται για το 34%των θανάτων από καρκίνο στους άνδρες και για το 25% στις γυναίκες.Δεν υπάρχει αμφιβολία σήμερα ότι το κάπνισμα  ευθύνεται για όλους τους τύπους  καρκίνου  του πνεύμονα εκτός από  το αδενοκαρκίνωμα. Ο κίνδυνος  του καρκίνου  του πνεύμονα έχει άμεση σχέση με τον αριθμό των τσιγάρων που καταναλώνονται καθημερινά.Ένα άτομο που καπνίζει ένα πακέτο τσιγάρα  την ημέρα, επί πολλά χρόνια έχει 30 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσει  καρκίνο του πνεύμονα από έναν μη καπνιστή.Πρέπει να αναφέρουμε ότι ο κίνδυνος  του καρκίνου μειώνεται σημαντικά μετά τη διακοπή του καπνίσματος.Έχει αποδειχθεί  ότι τα άτομα που δεν καπνίζουν και ζούν  με καπνιστές έχουν μεγάλη πιθανότητα να προσβληθούν από τη νόσο. Ο καρκίνος του πνεύμονα  χωρίζεται σε δυο μεγάλες ομάδες α. στον μικροκυτταρικό τύπο και  β. στον μη μικροκυτταρικό τύπο. Ο μικροκυτταρικός τύπος καρκίνου του πνεύμονα  έχει άμεση σχέση με  το κάπνισμα,αφού αναπτύσσεται  και διασπείρεται ταχέως  και για το λόγο αυτό θεωρείται ότι δεν αντιμετωπίζεται με επέμβαση.Θεωρητικά  έχει κάνει μεταστάσεις την ώρα της διάγνωσης ακόμα και αν ο εργαστηριακός έλεγχος δεν το έχει διαπιστώσει.Ο τύπος αυτός ανταποκρίνεται πολύ καλά στη χημειοθεραπεία και στην ακτινοθεραπεία.Ο μη μικροκυτταρικός τύπος καρκίνου του πνεύμονα διαιρείται σε τρεις υποομάδες τον πλακώδη,το αδενοκαρκίνωμα  και το μεγαλοκυτταρικό τύπο.Το αδενοκαρκίνωμα είναι το μόνο που δεν έχει άμεση σχέση με το κάπνισμα. Ο μη μικροκυτταρικού τύπου καρκίνος  του πνεύμονα εξαπλώνεται τοπικά αργεί να δώσει απομακρυσμένες μεταστάσεις.Η χειρουργική θεραπεία παίζει σημαντικό ρόλο στην πλήρη θεραπεία.Όταν η νόσος βρίσκεται σε προχωρημένα στάδια,η αντιμετώπιση της περιλαμβάνει χημειοθεραπεία και ακτινοβολία.



ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
Όπως προαναφέραμε το κάπνισμα είναι το κυριότερο αίτιο και ευθύνεται σχεδόν για το 85% των κακοηθών νεοπλασμάτων του πνεύμονα.Ο καπνός περιέχει πολλές καρκινογόνες ουσίες, που αλοιώνουν  το χαρακτήρα των κυττάρων.Όσο πιο πολύ καπνίζει κανείς τόσο πιο πολύ κινδυνεύει από τον καρκίνο του πνεύμονα.Επίσης άλλοι παράγοντες που συμβάλουν στην προσβολή από τον καρκίνο είναι η ηλικία, το φύλο, η κληρονομηκότητα, η δίαιτα, η ακτινοβολία και το επάγγελμα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπευτική αντιμετώπιση εξαρτάται από την έκταση της νόσου.Γενικά,οι τρεις κλασικοί τρόποι θεραπείας είναι η χειρουργική,η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία. Αυτοί οι τρόποι θεραπείας δίνουν πολλές φορές καλά αποτελέσματα μέχρι και πλήρη ίαση, όταν η νόσος βρίσκεται σε αρχικά στάδια.Πιο αναλυτικά
α. ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η χειρουργική αφαίρεση του όγκου παραμένει η πρώτη επιλογή για τον καρκίνο του πνεύμονα,όταν βρίσκεται σε αρχικά στάδια.Όταν ο καρκίνος είναι σχετικά σε αρχικό στάδιο,αλλά είναι τοπικά προχωρημένος και η αφαίρεση του είναι δύσκολη,ξεκίνα χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία προεκχειρητικά,έτσι ώστε  να μικρύνει ο καρκίνος και να γίνει δυνατή η χειρουργική αφαίρεση.Η πλήρης ίαση επιτυγχάνεται σε μεγάλο πσοστό των ασθενών αυτών.
β.ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
1.Η προεκχειρητική ακτινοβολία  χρησιμοποιείται,όπως προαναφέρθηκε,για τη σμίκρυνση του όγκου ώστε να γίνει η χειρουργική αφαίρεση του εύκολη.2.Η μετεγχειρητική ακτινοβολία εφαρμόζεται μετά τη χειρουργική αφαίρεση του όγκου.Η σκοπιμότητα της είναι η αποστείρωση της περιοχής από τυχόν υπολειμματικά καρκινικά κύτταρα.3.Σε συνδυασμό με την χημειοθεραπεία η ακτινοβολία είναι πολύ χρήσιμη,όταν συνδυάζεται με τη χημειοθεραπεία,ιδίως σε άτομα που πάσχουν από μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.
γ.Η ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Σε συνδυασμό με τις άλλες μεθόδους θεραπείας (χειρουργική-ακτινοθεραπευτική),παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της νόσου.Σήμερα στη διάθεση μας υπάρχουν πολλά καινούρια φάρμακα,που έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο του πνεύμονα με μεγάλη επιτυχία.1.Η προεγχειρητική χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί χημειοθεραπευτικά φάρμακα που προκαλούν σμίκρυνση του όγκου,ώστε η χειρουργική αφαίρεση του να είναι εφικτή.2.Η μετεγχειρητική χημειοθεραπεία έχει σκοπό να λειτουργήσει συστηματικά και να καταστρέψει τυχόν υπολειματική νόσο.3.Σε συνδιασμό με την ακτινοβολία η χημειοθεραπεία χρησιμοποιέιται κυρίως σε άτομα που πάσχουν από μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.




σκίαση  στον αριστερό λοβό

                                            
σκιάσεις  και στους δυο πνεύμονες



                                                                ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜΑΡΑΒΕΛΙΑΣ
ΠΗΓΕΣ
In.gr health
Pneumonologist.gr