Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Αντικαρκινικές εταιρίες και Κλινικές κατά του καρκίνου

                                    Η ζωή νικά τον Καρκίνο



Όπως ξέρουμε όλοι ο καρκίνος ειναι μια απο τις χειρότερες ασθένεις παγκοσμίως!Ευτυχώς με την τεχνολογία και την εξέλιξη του ανθρώπου εχουμε βρεί τρόπους εξάλειψης και αντιμετώπισης του καρκίνου μεσω των Κλινικων κατα του Καρκίνου , των Αντικαρκινικών Εταιριών και των εκστρατειών κατα του καρκίνου.Στην Ελλάδα καθως και σε παγκόσμιο επίπεδο εχουμε τετοιες κλινικες. Παρακάτω μπορειτε να δειτε τι μπορουν και προσφέρουν αυτες οι κλινικές και πιο συγκεκριμμένα δυο απο τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα , η Εθνική Αντικαρκινική Εκστρατεία και η Ελληνική Αντικακινική Εταιρία.


ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
(http://www.anticancer.gov.gr/Resource.aspx?page=59):

Η πρόληψη είναι η πρώτη γραμμή μάχης στον αγώνα κατά του καρκίνου.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 1/3 τωn καρκίνων μπορεί να προληφθεί.

Το κάπνισμα και η έκθεση σε χημικούς παράγοντες σε συνδυασμό με την απουσία σωματικής άσκησης, είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες που αν ελεγχθούν μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα ενός ατόμου να αρρωστήσει από Καρκίνο.

Για τη δημιουργία πολιτισμού πρόληψης στη χώρα μας, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης και η Εθνική Αντικαρκινική Εκστρατεία προβλέπουν την:
  • Την υλοποίηση ενημερωτικής εκστρατείας κάθε χρόνο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
  • Την ανάπτυξη του προγράμματος αγωγής υγείας στα σχολεία της χώρας «η ζωή έχει χρώμα», σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.
  • Την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους από την 01.01.2010.
  • Την ανάπτυξη διαδημοτικού δικτύου αγωγής υγείας.

Ο καρκίνος αν διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να θεραπευτεί.
Όσο πιο νωρίς γίνει η διάγνωση του καρκίνου, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα θεραπείας των περισσότερων -αν όχι όλων των- τύπων καρκίνου. Η έγκαιρη διάγνωση βελτιώνει την ποιότητα ζωής του ασθενούς και την πιθανότητα για καλύτερη οικογενειακή, κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη.

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου σώζει ζωές και αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο από μελέτες, αλλά και από την καθημερινή επιστημονική πρακτική.

Έγκαιρη διάγνωση σημαίνει ζωή, για αυτό το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο θεμελιώνει για πρώτη φορά στοχευμένα προγράμματα και υπηρεσίες για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου:
  • Συστηματική ενημέρωση του γενικού πληθυσμού για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.
  • Εθνικές συστάσεις για τη διενέργεια Πληθυσμιακού–Προσυμπτωματικού Ελέγχου.
  • Δημιουργία εθνικών προγραμμάτων Πληθυσμιακού–Προσυμπτωματικού Ελέγχου.
  • Κέντρα έγκαιρης διάγνωσης γυναικολογικού καρκίνου.
  • Κινητές μονάδες σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.


Ο πόνος μπορεί να μας λυγίσει, αλλά δεν μπορεί να μας νικήσει.
Η ποιότητα ζωής των βαριά πασχόντων συνανθρώπων μας είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και ελάχιστη υποχρέωση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους.

Αποτελεί υποχρέωση της οργανωμένης πολιτείας να εξασφαλίσει τις απαραίτητες υποδομές και υπηρεσίες, έτσι ώστε ο αγώνας των συνανθρώπων μας που πάσχουν από καρκίνο και των οικογενειών τους, να γίνεται σε συνθήκες πολιτισμού και αξιοπρέπειας.

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία(http://www.cancer-society.gr/index.php)
                                         
Ευρέως γνωστό ειναι οτι η Ε.Α.Ε. καθε χρόνο διοργανώνει εναν έρανο με σκοπό να μαζέψει χρήματα για να εκπληρώσει τις ανάγκες για διάφορα ιατρεία , μηχανήματα κλπ

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, στα 51 χρόνια της συνεχούς λειτουργίας της, εκφράζει την κοινωνική αλληλεγγύη προς τους πάσχοντες από καρκίνο συνανθρώπους μας και έχει στρατηγική πολιτική την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου με όλα τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα της ευφυίας του ανθρώπου μέχρι της πλήρους εξαλείψεως του καρκίνου.

Στο κτίριο του Κέντρου Έγκαιρης Διάγνωσης του καρκίνου λειτουργεί:
· Τμήμα Μαστού, με Ψηφιακό Μαστογράφο, Στερεοτακτική Εκτομή, έγχρωμο υπερηχοτομογράφο τριών διαστάσεων
· Κυτταρολογικό Τμήμα για λήψεις τεστ Παπανικολάου
· Ενδοσκοπικό Τμήμα για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου παχέος εντέρου και χορηγείται το Haemoccult Test για την ανεύρεση αιμορραγίας από το παχύ έντερο στα κόπρανα.



Το Κέντρο αυτό δημιουργήθηκε με τον οβολό των «καλών κ’αγαθών Ελλήνων».
Παρακαλώ όλους, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, μικρούς και μεγάλους, και προσφεύγω στην ευαισθητοποίηση που όλοι μας έχουμε για τον πάσχοντα από καρκίνο συνάνθρωπό μας, να προσφέρουμε την οικονομική στήριξη που χρειάζεται, μικρή ή μεγάλη δεν έχει σημασία, για να δημιουργηθούν Κέντρα Πρόληψης και Έγκαιρης Διάγνωσης του καρκίνου σε όλο τον Ελληνικό χώρο.  Ο καρκίνος δεν είναι μεταδοτική ασθένεια και η κληρονομικότης παίζει μικρό ρόλο, μόνο 5-10% των καρκίνων είναι οικογενειακοί κληρονομικοί καρκίνοι, ενώ το 90-95% είναι επίκτητοι.
Όσοι θέλουν και μπορούν είναι ευπρόσδεκτοι για να προσφέρουν εθελοντική εργασία για την ευόδωση των σκοπών του Πανελληνίου Αντικαρκινικού Εράνου. Ο Εθελοντισμός είναι αρετή του ανθρώπου και οι πολλοί διακονούν τους λίγους και είναι ευλογία Θεού.
Όλοι μαζί να προσφέρουμε έργο για να προστατεύσουμε την Υγεία και την Ποιότητα Ζωής των ανθρώπων.
Σταύρος Σ.Μπεσμπέας
Καθηγητής Χειρουργικής
Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και
της Εκτελεστικής Επιτροπής του Πανελληνίου Αντικαρκινικού Εράνου

Αξιοσημείωτο ειναι οτι η ΕΑ.Ε εχει δημιουργήσει εκπαιδευτικο κεντρο Νοσηλευτικής Ογκολογίας καθως και μετεκπαιδευτικά μαθήματα για τους υποψήφιους γιατρούς ογκολόγους.
Έφηβοι και κάπνισμα:
Μια κακιά συνηθεια που προκλήθηκε στους νεους τα τελευταία χρονια ειναι το κάπνισμα.Όπως είναι φυσικό στην ηλικία των 30-60 ετών θα παρουσιάσουν πολλα άσχημα προβλήματα στον οργανισμό το λόγω τσιγάρου και καποιο απο αυτα θα ειναι καρκίνος!Η Ε.Α.Ε. εχει δημιουργήσει ενα διαδραστικό site μεσω του οποίου ολοι οι έφηβοι μπορούν να ενημερωθούν για την καπνιστική ζωή.Η διεύθυνση ειναι http://www.cancer-society.gr/teensmoke/main.htm

Επίσης στο τελος του ιστολογίου μας εχουμε εναν ειδικο υπολογιστή μεσω του οποίου πληκτρολογόντας την ηλικία σας τα τσιγαρα που καπνίζετε ημερισιως , τα χρονια που καπνίζετε και το φυλο σας , σας υπολογιζει τον μεσω ορο ζωης ενος καπνιστή παρόμοιο με εσας!

Κουτσός Ηλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου