Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΤΟΜΑΤΟΣ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΤΟΜΑΤΟΣΣτοματικός καρκίνος λέγεται ο καρκίνος που αναπτύσσεται στη γλώσσα και στα χείλη του στόματος, γενικά στη βλεννογόνο της στοματικής κοιλότητας και του στοματοφάρυγγα καθώς και στα μάγουλα. 

Παλαιότερα η αναλογία στον καρκίνο του στόματος ανδρών και γυναικών ήταν 6 -7/1. Σήμερα, όμως η αναλογία είναι 4,5/1. Σύμφωνα με έρευνες, τα περισσότερα κρούσματα εμφανίζονται σε άτομα που ανήκουν στις πιο φτωχές πληθυσμιακές ομάδες, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη ούτε μπορούν να ενημερώνονται σωστά.
Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του στόματος μπορεί να γίνει από τον οδοντίατρο, πράγμα που οδηγεί σε μια εύκολη θεραπεία έως και την ίαση. Αντίθετα σε καθυστερημένη διάγνωση, το ποσοστό επιβίωσης φτάνει το 50%. Παράγοντες που ευθύνονται για αυτό είναι οι χημικές ουσίες που προσλαμβάνει ένας άνθρωπος μέσω της διατροφής, του νερού ή του καπνίσματος.
Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, κάθε χρόνο σε όλο τον πλανήτη μας παρουσιάζονται περισσότερα από 300.000 νέα περιστατικά στοματικής κοιλότητας. Αυτό οφείλεται στο ότι δε γίνεται έγκαιρη διάγνωση, λόγω του ότι οι περισσότεροι ασθενείς δε γνωρίζουν ότι υπάρχει αυτή η μορφή καρκίνου. Το 50 – 75% των θανάτων προέρχεται από τον καρκίνο του στόματος, του φάρυγγα και του οισοφάγου.
Ωστόσο, σύμφωνα με πολλές μελέτες σχετικά με τον καρκίνο του στόματος, έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι  πρόληψης ή αντιμετώπισής του. Τέτοιοι είναι η μείωση του καπνίσματος, του αλκοόλ , της έκθεσης στον ήλιο που αυξάνει τον καρκίνο κυρίως στα χείλη καθώς και της διατροφής που δεν περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Παρακάτω υπάρχουν κάποιες μορφές καρκίνου που μπορεί να πάρει ο καρκίνος του στόματος.


ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ:
Είναι από τις συχνότερες και σοβαρότερες μορφές καρκίνων που εμφανίζονται στο στόμα.

  Η συνηθέστερη μορφή καρκίνου της γλώσσας είναι το καρκίνωμα πλακώδους επιθηλίου. Αναπτύσσεται από τα επίπεδα κύτταρα που καλύπτουν την επιφάνεια της γλώσσας καθώς και του υπόλοιπου στόματος. Είναι πιθανό να παρουσιαστεί στο μέρος της γλώσσας που φαίνεται (στα πρόσθια 2/3) ή στη βάση της γλώσσας (το οπίσθιο 1/3 που βρίσκεται προς το φάρυγγα).
  Η κύρια αιτία που το προκαλεί δεν έχει ακόμη γίνει γνωστή. Όμως οι περισσότερες αιτίες είναι το κάπνισμα πούρων, πίπας και τσιγάρων. Επίσης άλλη μια αιτία είναι και το μάσημα καπνού όπως και ο αλκοολισμός και οι τεχνητές οδοντοστοιχίες.  Σύμφωνα με έρευνες ο καρκίνος του στόματος εκδηλώνεται σπάνια σε ηλικίες κάτω των 40 ετών ιδιαίτερα σε γυναίκες. Συνήθως εκδηλώνεται σε άντρες άνω των 60 ετών.
Aρχικά  ο όγκος αρχίζει συνήθως ως ένα μικρό ογκίδιο, μια μικρή άσπρη ή κοκκινωπή πλάκα ή ένα έλκος στη γλώσσα. Εάν του παρουσιαστεί η ευκαιρία να εξελιχθεί εξαπλώνεται στο στόμα και στο υπόλοιπο σώμα. Αυτός ο όγκος όσο πιο πολύ αυξάνεται, τόσο πιο πολύ απειλεί τη ζωή του ασθενούς.
  Για να καταλάβουμε αν ένας άνθρωπος πάσχει από αυτή την ασθένεια (δηλαδή τον καρκίνο του στόματος), θα πρέπει να παρουσιαστούν πολλά συμπτώματα στο στόμα του. Πρώτ’ απ’ όλα, η γλώσσα γίνεται σκληρή και ακίνητη. Επίσης, προκαλεί απόφραξη στο λαιμό δυσκολεύοντας έτσι την κατάποση και την αναπνοή. Καταστρέφει τους υγιείς ιστούς στις περιοχές που προσχωρεί και διηθεί τα ούλη, την κάτω σιαγόνα, τους λεμφαδένες, το λαιμό και το έδαφος του στόματος. Σαν δε φτάνουν αυτά προκαλεί επιπλέον προβλήματα που περιλαμβάνουν τον πόνο, το μούδιασμα, δυσοσμία στόματος ή και φάρυγγα, τους άκαμπτους μύες της γλώσσας, τη σιαλόρροια και τέλος δυσκολίες στην ομιλία, την κατάποση και την μάσηση. 
Ο καρκίνος της γλώσσας εάν επεκταθεί πάρα πολύ μπορεί να προκαλέσει την μερική ή την απόλυτη αφαίρεση της γλώσσας (γλωσσοεκτομή) επηρεάζοντας την ικανότητα ομιλίας του ασθενούς και κατάποσης ενός φαγητού. Σε  αυτή την περίπτωση που η γλώσσα επρόκειτο  να αφαιρεθεί, η πλαστική χειρουργική και η λογοθεραπεία συχνά αποτελούν μέρος της θεραπείας.
Η θεραπεία είναι σημαντικό να γίνεται από ομάδα εξειδικευμένων γιατρών. Για τη θεραπεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν η χειρουργική επέμβαση, η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία.
Όταν όμως εμφανίζονται μικροί καρκίνοι στη γλώσσα, η καλύτερη θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση. Επίσης, για μεγαλύτερους όγκους που έχουν επεκταθεί σε μέρη της γλώσσας χρησιμοποιείται η χειρουργική αφαίρεση ή η ακτινοθεραπεία.
Κάποια φάρμακα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία είναι : η σισπλατίνη, η 5-φλουοουρακίλη, η καρμποπλατίνη, η μπλεομυκίνη και η μεθοτρεξάτη (σπανιότερα τα τρία τελευταία).
Εάν λοιπόν εμφανίσουμε κάποια συμπτώματα του καρκίνου της γλώσσας είναι σημαντικό να ζητήσουμε βοήθεια από τους γιατρούς και να βλέπουμε τον οδοντίατρό μας μία ή δύο φορές το χρόνο. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι οι πρώτοι που ανακαλύπτουν τα πρώτα σημεία του καρκίνου της γλώσσας είναι οι οδοντίατροι. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να αποφεύγουμε το κάπνισμα καθώς και το αλκοόλ.ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΦΑΡΥΓΓΑ
   Πρώτη ένδειξη καρκίνου του φάρυγγα                      
Με τον όρο καρκίνο του φάρυγγα εννοούμε τον καρκίνο που αναπτύσσεται στο λαιμό , στο λάρυγγα ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του στόματος.
Ο καρκίνος του φάρυγγα μπορεί να συμβεί στο δέρμα ή στους βλεννογόνους του λαιμού και του αυχένα.
Το στόμα ενός ανθρώπου αποτελείται από ένα μακρύ 5 ίντσες μυϊκό σωλήνα που λέγεται φάρυγγας. Ο σωλήνας αυτός ξεκινάει πίσω από τη μύτη και τελειώνει στην κορυφή των αεραγωγών. Αν κάποια μέρη αυτού του σωλήνα μολυνθεί, τότε εμφανίζεται ο καρκίνος του ρινοφάρυγγα, του στοματοφάρυγγα και υποφάρυγγα. Ο λάρυγγας επίσης περιλαμβάνεται σε αυτή την κατηγορία. Ο λάρυγγας αποτελείται από χόνδρο. Αποτελείται από φωνητικές χορδές, τα οποία χρησιμεύουν για την παραγωγή ήχου μέσω της δόνησης. Επιπλέον ένα άλλο όργανο που μπορεί να επηρεαστεί από τον καρκίνο του φάρυγγα είναι η επιγλωττίδα που λειτουργεί σαν κάλυμμα για την τραχεία.  
Ο καρκίνος του φάρυγγα μπορεί να εμφανίζει διάφορα συμπτώματα. Το πρώτο είναι η βραχνάδα της φωνής. Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι και αποτέλεσμα κατάχρησης φωνητικών χορδών. Επίσης, παρουσιάζεται δυσκολία στην κατάποση λόγω σχηματισμού θρόμβων, δυσκολία στην μάσηση και στην κίνηση της γλώσσας, απώλεια βάρους, απώλεια στα δόντια, πληγή στο στόμα που δεν επουλώνεται ή που αιμορραγεί πολύ εύκολα, λευκή ή κόκκινη πλάκα στο στόμα που δε φεύγει, πόνο στα αυτιά καθώς και μούδιασμα στη γλώσσα. Αυτός ο καρκίνος μπορεί να αλλοιώσει, επιπλέον το στόμα. Πιο συγκεκριμένα εμφανίζεται πληγή στα χείλη ή πάχυνση της επιφάνειας στο στόμα, στα χείλη και στο φάρυγγα. Επί προσθέτως, γίνεται αισθητή η ύπαρξη μιας ζώνης με λευκό ή ερυθρό χρώμα στο στόμα και δίνει το αίσθημα ότι μας ενοχλεί και υπάρχει στο λαιμό μας. Επίσης, στα άτομα που έχουν τεχνητές οδοντοστοιχίες, η σιαγόνα τους πρήζεται με αποτέλεσμα να κάνει να νιώθουν ότι ενοχλούνται.
Παράγοντες που συμβάλλουν στον καρκίνο του στόματος είναι : το κάπνισμα, ο αλκοολισμός, οι ιαγενείς λοιμώξεις, η ανοσοανεπάρκεια , ο υποσιτισμός, η κακή υγιεινή του στόματος, οι τεχνητές οδοντοστοιχίες κακής ποιότητας που δεν ταιριάζουν καλά και η υπερβολική έκθεση στην υπερώδη ακτινοβολία του ήλιου, το οποίο προκαλεί και καρκίνο στα χείλη
Η ασθένεια αυτή δεν είναι μεταδοτική. Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος στους άνδρες, σε άτομα άνω των 40 ετών και ιδιαίτερα σε αυτούς που είναι άνω των 50 ετών, στους καπνιστές, στους αλκοολικούς και σε αυτούς που είχαν παρουσιαστεί ο καρκίνος της κεφαλής και του λαιμού.
Οι μέθοδοι θαραπείας είναι οι ίδιοι με αυτές της θεραπείας του καρκίνου στη γλώσσα. 

Tο ποσοστό επιβίωσης των ασθενών που πάσχουν από τον καρκίνο του στόματος και του φάρυγγα στα 5 χρόνια μετά από τη διάγνωσή του είναι γύρω στο 50 %. 


ΕΡΝΕΛΑ ΜΟΥΧΑ’Ι’
Πηγές Πληροφοριών και Φωτογραφιών :


Ø  http://www.medlook.net/category.asp?category=62-28k
Ø  http://www.haoms.org/?q=node/32-21k
Ø  http://www.stomatologist.gr/index.php?page=5-8k
Ø  http://www.maxillofacial.gr/index.php?option-com-content&view=article&id=16Itemid=20
Ø  http://www.makthes.gr/news/reportage/27081/-29k
Ø  http://2gym-stavroup.thess.sch.gr/kapnisma/synepeies.htm-32k
Ø  http://www.neahgeia.gr/page.asp?p=510-62k
Ø  http://www.bestrong.org.gr/.../smokingandcancer/-
Ø  http://www.encinosmiledr.com/mouth-cancer-drymouth-herpes-treatment.htm-
Ø  http://www.scumdoctor.com/...First-Sign
Ø  http://www.scumdoctor.com/.../First-Sign-Of-Throat-Cancer.html
Ø  http://cancer-expert.org/τον-καρκίνο-του-στόματος-κοιλότητα http://translate.google.com/-32

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου