Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Τι είναι καρκίνος και από τι προκαλείται

Καρκινογόνο κύτταρο
  
  
 Ο Έλληνας ιατρός Ιπποκράτης που έμεινε στην ιστορία ως ο πατέρας της ιατρικής ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τους όρους <<καρκίνος>> και <<καρκίνωμα>> με σκοπό να περιγράψει εσωτερικά ή εξωτερικά έλκη και διογκόσεις που είχαν μερικοί όγκοι. Στα ελληνικά αυτές οι λέξεις εννοούν τα καβούρια τα οποία φέρνουν στην μνήμη των ανθρώπων τον καρκίνο, εφόσον οι ακτινωτές μεταστάσεις των καρκινικών κυττάρων θυμίζουν το σχηματισμό των ποδιών και των δαγκάνων των καβουριών.1
 Ο καρκίνος(όγκος) είναι η μη ομαλή ανάπτυξη κάποιων κυττάρων που συντελούν στην σταδιακή δημιουργία και ανάπτυξη όγκων σε διάσπαρτα σημεία του σώματος. Αυτή η δυσλειτουργία δεν πρέπει να έχει σχέση με δύο φυσικές και λογικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού:
1)    Την αναγέννηση των ιστών που συμβαίνει κατά την αφαιρετική διαδικασία των παλιών ιστών(π.χ στην καταστροφή των κυττάρων του ήπατος η πιο απλά, όταν αφαιρείται το ήπαρ το οποίο αναδημιουργείται σε ένα εξάμηνο όπως ήταν αρχικά.
2)    Την μη κανονική πλάση(υπερπλασία) που όταν υπάρξει ανάγκη στον οργανισμό να αναπτύξει φυσιολογικούς ιστούς(π.χ η υπερπλασία του ενός νεφρού όταν υπάρχει έλλειψη του άλλου)1.
 Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται ολοκληρωτικά από κύτταρα. Που όπως είναι φυσικό,αναπτύσσονται και διαιρούνται για να προκύψει η δημιουργία θυγατρικών κυττάρων έτσι ώστε να παραμείνει ο οργανισμός υγειής.Κάποιες φορές όμως,αυτή η διαδικασία δεν λειτουργεί κανονικά και δημιουργούνται νέα κύτταρα (δίχως να υπάρχει χρησιμότητα αυτών για τον οργανισμό). Και ταυτόχρονα δεν πεθαίνουν τα ήδη υπάρχων κύτταρα. Τα παραπάνω από το κανονικό κύτταρα δημιουργούν μάζες που αποκαλούνται όγκοι. Σε έναν μικρό αριθμό περιπτώσεων, αυτά τα παθολογικά κύτταρα μεταστατούν,δηλαδή πραγματοποιείται εξάπλωση και σε άλλα μέρη του σώματος προκαλώντας την ανάπτυξη δευτερεύοντων όγκων οι οποίοι είναι πανομοιότυποι με αυτούς που έχει ο αρχικός καρκίνος.1
 Τέλος,με τον όρο <<καρκίνος>> δίνεται η περιγραφή μιας ομάδας νοσημάτων,των οποίων η αιτία υπάρχει σε κυτταρικό επίπεδο. Πιο απλά,ο καρκίνος είναι μια ασθένεια των κυττάρων που η κατανόηση του έχει ως προυπόθεση την αναφορά σχετικά με το τι συμβάινει όταν φυσιολογικά κύτταρα μετατρέπονται σε καρκινικά.1

Η επιστήμη έχει καταλήξει στις ημέρες μας σε μία σειρά παραγόντων οι οποίοι μπορούν  να προκαλέσουν τον καρκίνο. Αυτοί είναι οι ατομικοί και οι εξωτερικοί παράγοντες:
 Οι ατομικόι παράγοντες, είναι οι καθημερινές συνήθειες και ο τρόπος ζωής του σημερινού ανθρώπου. Όπως, το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η κακή διατροφή κ.α.
 Οι εξωτερικοί παράγοντες, είναι αυτοί που δεν έχουν σχέση με την θέληση και τις συνήθειες του ατόμου. Η κληρονομικότητα, η ηλικία, οι χημικές ουσίες, η υπεριώδης ακτινοβολία, η περιβαντολογική ρύπανση,το βεβαρημένο εργασιακό περιβάλλον κ.α.
 Ο κίνδυνος της ανάπτυξης καρκίνου σε κάποιο άτομο, ορίζεται από την απάντηση των ερωτημάτων:
Ποιος είναι: Κληρονομικότητα
Πως ζεί: Τρόπος ζωής
Που ζεί: Περιβαλλοντικοί παράγοντες, καρκινογόνες ουσίες
Βγήκε ο Χάρος παγανιά
Πειρασμός πια;
 Ο καρκίνος έχει την δυνατότητα να προσβάλλει κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα από το φύλλο, την εθνικότητα ή την ηλικία του. Στις ημέρες μας ένας τιτανομέγιστος αριθμός ανθρώπων(εκατομμύρια) ζουν με την νόσο ή έχουν θεραπευτεί οριστικά με αυτή. Όσο νωρίτερα ανιχνεύεται ο καρκίνος τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να ιαθεί.
 Συμπερασματικά, ο καρκίνος δεν ειναι μεταδοτικό νόσημα, ούτε μπορεί να προκληθεί από οποιοδήποτε τραυματισμό Περιβαλλοντικοί παράγοντες, καρκινογόνες ουσίες
Πηγή:  http://www.pare-dose.net/?p=173

          Μεταξωτός Χρήστος



1 σχόλιο: